### Pulur Höyük’te 7 Bin Yıllık Tarih Ortaya Çıktı
Erzurum’un Aziziye ilçesindeki Pulur Höyük kazılarında 7 bin yıl öncesine ulaşıldı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Rabia Akarsu, yaptığı açıklamada, “Pulur Höyük’te ilk defa Kalkolitik Çağ’dan Erken Demir Çağı sonuna kadar kesintisiz devam eden tabakalanmayı ortaya koymuş durumdayız. 2023 yılı kazıları itibarıyla günümüzden 7 bin yıl önce bu insanların yaşam biçimleri ve geçim kaynaklarının ne olduğuna dair önemli bulgulara ulaştık” dedi.
Erzurum Müze Müdürlüğü Başkanlığı’nca yürütülen kazılara Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rabia Akarsu liderlik etti. Akarsu, kazıların 2024 yılında Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle devam ettiğini belirtti. Höyükte, Orta Çağ’dan başlayarak tarih öncesine ait birçok tabakanın ortaya çıkarıldığı bilgisi paylaşıldı.
Doç. Dr. Rabia Akarsu, kazılarda elde ettikleri bulguların çok değerli olduğunu belirterek, organik kalıntıların tarihlenmesi için radyokarbon yönteminin uygulandığını söyledi. Akarsu’nun açıklamalarına göre, Pulur Höyük’te 7 farklı tabaka keşfedildi ve her tabakada hayvancılıkla ilgili izler bulundu.
Kültürel açıdan önemli olan buluntular arasında tahıl depolama siloları ve metalurjik aletler de yer alıyor. Akarsu, kazılar sonucunda Karaz kültürü insanı hakkında daha fazla bilgi edinileceğini de ekledi.