Maymun çiçeği virüsü Asya’da yayılmaya devam ederken, Tayland ilk vakayı doğruladı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği virüsünün küresel bir halk sağlığı acil durumu olduğunu açıklamasının ardından hastalığa karşı büyük bir merak oluştu.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Acil Durum Komitesi’nin M çiçeği virüsü vakalarını uluslararası bir halk sağlığı acil durumu olarak tanıdığını ve bu tavsiyeyi kabul ettiğini söyledi. Bu açıklama birçok ülke tarafından endişeyle karşılandı.
Afrika Birliği Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin verilerine göre, 13 Afrika ülkesinde maymun çiçeği virüsü vakaları görüldü. Bu ülkeler arasında Güney Afrika, Kenya, Ruanda, Uganda, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo Cumhuriyeti, Kamerun, Nijerya, Fildişi Sahili, Gana ve Liberya bulunuyor.
Afrika CDC’ye göre, 13 Afrika ülkesinde 2023 yılında maymun çiçeği virüsüne bağlı hastalık ve ölüm vakalarında ciddi bir artış yaşandı.
Maymun çiçeği virüsünden kaynaklı ölümlerin büyük bir kısmının Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde gerçekleştiği belirtiliyor.
Aşı faaliyetleri konusunda çeşitli ülkelerin sağlık kurumları, çiçek hastalığına karşı kullanılan aşıların maymun çiçeği virüsüne karşı da etkili olabileceğini belirtiyor.
ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri, JYNNEOS aşısının maymun çiçeği riskini azaltmada etkili olduğunu ve en etkili yöntemin 28 gün arayla iki doz aşı uygulaması olduğunu belirtiyor.
Avrupa Birliği Komisyonu, MVA-BN veya Modifiye Aşı Ankara-Bavarian Nordic aşısının, AB ve İngiltere’de onaylı tek maymun çiçeği aşısı olduğunu duyurdu.
Avustralya Sağlık Bakanlığı, JYNNEOS ve ACAM2000 aşılarının maymun çiçeği virüsüne karşı etkili olduğunu ve ACAM2000’in 12 aylıktan küçük bebekler için uygun olmadığını belirtiyor.
DSÖ, aşı üreticilerine yönelik acil kullanım listesine yönelik süreci başlattığını duyurdu ve iki aşının Acil Kullanım Listesi için değerlendirildiğini belirtti.