Dünyanın dört bir yanındaki ekonomik verilerin olumlu bir seyir izlemesi, gelecek dönem için pozitif beklentilerin güçlenmesine neden oldu. ABD’de istihdam piyasasındaki güç kaybı ve enflasyondaki yavaşlama, küresel piyasalardaki risk iştahını olumlu etkiledi. Ülkedeki enflasyon verileri fiyat baskılarının hafiflediğini gösterirken perakende satış verileri de tüketici harcamalarının güçlü olduğunu ortaya koydu. ABD’de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) beklentilerin altında artış gösterirken yıllık enflasyon yavaşladı. Analistler, enflasyonun Fed’in hedefine yaklaşmasının, bankanın istihdamı maksimum seviyeye çıkarmaya yönelik hedefine daha fazla odaklanabileceğini belirtti. Perakende satışlardaki beklenmeyen artış, ABD ekonomisindeki resesyon endişelerini hafifletti. İşsizlik maaşı başvurularındaki düşüş, istihdam piyasasındaki beklentileri olumlu etkiledi ve Fed’in faiz indirimi konusunda kararını etkiledi. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi gerilerken altın ve petrol fiyatları artış gösterdi.
New York Borsası, açıklanan verilerin etkisiyle pozitif bir hafta geçirdi. Demokrat başkan adayı Kamala Harris’in maliyetleri düşürme ve orta sınıfa fırsatlar sunma hedefleri, piyasaları olumlu etkiledi. ABD’de yeni konut inşaatı ve inşaat izinleri azalırken tüketici güven endeksi beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Walmart ve Cisco gibi şirketlerin finansal sonuçları da yatırımcıların ilgisini çekti. Rivian’ın teslimat kamyonetlerinin üretimini durdurması ise dikkatleri üzerine çekti. Nasdaq, Dow Jones ve S&P 500 endeksleri değer kazandı.
Avrupa borsalarında alış ağırlıklı bir seyir izlendi. AMB’nin faiz indirimine kesin gözüyle bakılması, ekonomik endişeleri artırdı. Almanya ve Euro Bölgesi’nde açıklanan veriler de endişeleri artırdı. İngiltere’de enflasyon ve ekonomik büyüme artış gösterirken Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi ve ekonomik büyüme düştü. Avrupa’da gelecek hafta, ÜFE, TÜFE ve imalat sanayi PMI verileri takip edilecek.
Asya borsalarında ise Japonya ve Çin ekonomilerinin büyümesi ve politika belirlemeleri önemliydi. Japonya’da faiz artırım döngüsü beklenirken Çin’de perakende satışlardaki artış ekonomik canlanma işaretleri verdi. Başbakan değişikliği ve PBoC’nin yeni politikaları da dikkat çekti. Dolar/yen paritesi artarken Asya borsaları yükseliş gösterdi.
Türkiye’de Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi düşüş yaşadı. Gelecek hafta TCMB’nin faiz kararı ve tüketici güven endeksi piyasaların odak noktası olacak. Teknik açıdan endeksin destek ve direnç seviyeleri belirlendi. Yıl sonu politika faizi beklentileri de açıklandı.